Do’s en dont’s voor INSTAX beginners

Do’s en dont’s voor INSTAX beginners

Met je INSTAX camera dé perfecte foto maken. Het lijkt zo gemakkelijk, maar je moet wel weten hoe je het moet doen. Want terwijl jouw film ontwikkelt, is er altijd dat ene spannende moment; hoe ziet het eindresultaat eruit. Overbelicht? Te donker? Staat alles er überhaupt wel op? 

Het is even oefenen maar binnen no-time ben je een gevorderd fotograaf, die op weg is om een echte INSTAX-expert te worden. Nieuwsgierig hoe je dat wordt? Deze blog helpt jou op weg.

Van fouten kun je leren; zeker als je nog maar net begint aan fotografie met een INSTAX camera. Maar voorkomen zou wel fijn zijn, toch? Zeker omdat de geavanceerde instellingen – zoals op een digitale camera of je mobiele telefoon – over het algemeen ontbreken op een INSTAX camera. Net als de deleteknop (m.u.v. de hybride INSTAX modellen). 

Met INSTAX krijg je maar één kans voor die perfecte foto. Kortom, je moet net iets secuurder te werk gaan. Deze do’s en dont’s gaan je een tal van beginnersfouten besparen.

Do’s: wat moet je vooral wel doen

#1 De juiste belichting is key

Tegen de zon inkijken is geen pretje. Nou, voor jouw INSTAX camera is dat een understatement. Daarom is rekening houden met lichtinval misschien wel dé belangrijkste basisregel voor een perfecte INSTAX foto. Wij adviseren dan ook altijd om met het licht mee te fotograferen en dus van de zon weg te draaien.

Gelukkig weet jouw INSTAX camera welke belichting het nodig heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld camera’s met automatische belichting. Wat dat betekent? Simpel! Jouw camera kiest de juiste belichtingsmodus. Je weet wanneer de camera de juiste belichting heeft gekozen als het lampje stopt met knipperen.

Daarnaast zijn er ook INSTAX camera’s waarbij je de belichting zelf kunt instellen. Jouw INSTAX geeft dan een suggestie door het lampje te laten branden. Een kleine tip; selecteer de juiste instelling pas op het moment dat je jouw doel in het vizier hebt, anders klopt de instelling uiteraard niet meer.

Ben je op een feestje en is de zon allang ondergegaan? Geen zorgen! Jouw INSTAX camera heeft een flitsbereik waar je ‘u’ tegen zegt. Op die manier ben je nooit out of the picture. Check wel altijd even of deze ook aanstaat voordat je gaat poseren!


#2 Vermijd te grote contrastverschillen

We zijn allemaal fan van een mooie zonsondergang, maar om deze perfect op een film te krijgen, blijft een uitdaging. Je zult merken dat de zon als een kleine, zwarte stip op de foto zweeft. Kortom, probeer grote contrastverschillen te vermijden. 

In een zonsondergang zitten namelijk – zonder te overdrijven – alle kleuren van de regenboog. In zowel lichte als donkere tinten. Helaas bestaat er geen belichtingsinstelling voor donker en licht. Jouw camera selecteert dus één van de twee instellingen. Dit betekent dat er altijd een tint het onderspit delft en er minder mooi uitziet op film. 

Uiteraard kan dit ook een keuze zijn. Het maakt het verrassingseffect wel extra spannend. It’s up to you!


#3 Een goede voorbereiding is het halve werk

Je zult niet de eerste zijn – en ook zeker niet de laatste! – die er tijdens een fotoshoot achter komt dat de camera niet is opgeladen, of dat de batterijen leeg zijn. Zorg daarom dat je altijd voorbereid op pad gaat. 

Werkt jouw INSTAX op batterijen? Neem voor de zekerheid een reserve voorraad Alkaline-batterijen mee. Waarom Alkaline? Simpelweg omdat deze batterijen meer energie leveren. Wat voor de beste prestaties zorgt. 

Wanneer de batterijen echt leeg zijn, gaat er een lampje knipperen op jouw INSTAX. Of waarschijnlijk heb je het al eerder gemerkt aan de laadtijd van de flitser. Let wel op: batterijen vervangen doe je met de lens uitgeschoven (dus met de camera aan!), zo wordt de camera meteen gereset. 

En wat betreft die reserve voorraad; dat geldt ook voor de film! Neem een bulk extra mee. Daarnaast zie je heel gemakkelijk hoeveel film er nog in jouw INSTAX camera zit. Je hoeft alleen de teller in de gaten te houden. Waar je die vindt? Op de achterkant van je camera, of in de INSTAX-app van jouw printer!


#4 Film in de koelkast… Say what?!

In INSTAX films zitten chemicaliën, waardoor het belangrijk is dat de film juist wordt bewaard. Wij raden een gekoelde, droge plek aan. Wil jij je film voor langere tijd bewaren? De beste plaats hiervoor is – we kid you not – de koelkast! De lage temperatuur zorgt ervoor dat de films langer goed blijven. Een vriezer daarentegen is dus weer te koud. 

Wist je dat een filmpakketje namelijk, net als groenten en fruit, overrijp kan worden? De temperatuur van de koelkast zorgt ervoor dat het rijpingsproces wordt vertraagd. Handig toch? Dus heb je een pakje film teruggevonden – jackpot! – maar is het over de datum? Gebruik het pakje en ga erop uit. Zolang je de film goed hebt bewaard, is er niets aan de hand. Let wel op dat je het pakketje 12 uur voor gebruik uit de koelkast haalt. Voor de beste foto’s is het belangrijk dat de film op kamertemperatuur is. 

Haal trouwens gerust jouw film uit de kartonnen verpakking, dit scheelt ruimte in de koelkast. Let wel op dat je het aluminiumfolie er pas afhaalt als je de film in de camera of je printer stopt.


#5 Film plaatsen in de camera

Wat te doen als de film op is? Verwijder het aluminiumfolie van het pakje film. Houd het pakketje wel aan de zijkant vast, want anders beschadig je misschien de films. Let goed op het gele strookje wanneer je de films plaatst. Het is belangrijk dat het gele strookje op de film overlapt met hetzelfde strookje in jouw INSTAX camera. 

Nu de film is geplaatst, komt er – bij de INSTAX printer – een zwarte voorkant uit. Bij de camera’s gebeurt dit pas op het moment wanneer je de eerste foto maakt. Het zwarte voorkantje is bedoeld om jouw films te beschermen tegen licht. 

Let dus goed op dat je niet alles al perfect hebt georganiseerd en op het moment suprême blijkt dat het zwarte voorkantje eruit komt. Een kleine tip: bij het verwisselen van de films, verwijder meteen het zwarte voorkantje.

Dont’s: wat moet je niet doen?

#1 Niet spieken!

Zoals gezegd bij #3 van de do’s; check de teller voor het aantal films. De teller is always right, dus vertrouw het proces. Maak de achterkant van jouw INSTAX camera niet open, tenzij je de film gaat vervangen. Als je de camera of printer openmaakt, komt er namelijk licht bij de films. Licht zorgt ervoor dat er witte vlekken ontstaan op jouw foto en dat wil je natuurlijk niet! 

We begrijpen dat het heel verleidelijk is om tussentijds van film te wisselen. Zeker met de speciale soorten films. Maar switchen is dus geen goed idee. Probeer jouw films altijd op te maken, voordat je een nieuw pakje openmaakt. 

Je hebt je camera toch opengemaakt? Geen reden tot paniek! Vaak raken alleen de eerste paar films overbelicht. Dit herken je aan de witte vlekken waar we het eerder over hadden. Het kan dus goed zijn dat je de rest van je films gewoon kunt gebruiken. Dit kun je prima één keer doen, maar het wordt een duur grapje als je per foto je film wilt wisselen.


#2 Shake it, shake it, shake it, shake it

Zoals Outkast in het liedje ‘Hey, ya!’ over de instant foto’s zingt: shake it, shake it, shake it, shake it. Nou eerlijk gezegd: niet doen! Het wapperen met je INSTAX foto is helemaal niet nodig. Het kan er zelfs voor zorgen dat jouw foto beschadigd. 

Dit blijkt iets van vroeger te zijn. Met het wapperen zorgde je ervoor dat je film sneller droog werd, maar tegenwoordig zit er een beschermlaagje overheen waardoor dit niet meer nodig is. 

Een kleine tip om schudden of wapperen te voorkomen: bij meerdere INSTAX camera’s is het aan te raden om je geschoten film juist weg te leggen. En het liefst nog met de fotokant naar beneden. Zo komt er geen licht bij. Op die manier creëer je het donkere-kamereffect. Vaak is het resultaat dan net iets scherper.


#3 INSTAX camera’s houden niet van strand en alcohol

Jouw INSTAX en jij wijken niet van elkaars zijde. Samen naar feestjes, een festivalletje of op vakantie aan het strand. Heerlijk en dat moet ook zeker kunnen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. De INSTAX camera’s zijn namelijk niet waterdicht en kunnen daarom minder goed tegen alcohol dan jij. Zorg daarom dat jouw INSTAX wordt beschermd tegen vuil, vloeistoffen en krassen wanneer je op avontuur gaat. Zo is het voor beiden leuk! 

Elke INSTAX camera heeft bijpassende accessoires zoals cases of een bewaarbox voor je films. Een case met een handige schouderriem is ideaal. Zo is jouw INSTAX altijd binnen handbereik.


#4 Verschillende soorten en maten

Wist jij dat INSTAX in drie formaten beschikbaar is? De formaten zijn: mini, SQUARE en WIDE. Om verwarring te voorkomen tijdens het bestellen van jouw INSTAX goodies, is het belangrijk om de algemene regel aan te houden. Wij horen je denken; wat is die regel dan? Simpel: mini film past in mini camera’s en printers, SQUARE film past in SQUARE apparaten en WIDE film in WIDE apparaten. 

Bij twijfel gebruik de filteroptie en kies voor ‘formaat’. Filter bijvoorbeeld op ‘mini’ en alle miniartikelen worden getoond.

It’s a wrap!

Aan al het leuks komt een eind, maar niet voordat we nog even alles op een rijtje hebben gezet. De belangrijkste do’s waren: 

  1. De juiste belichting kiezen.
  2. Grote contrastverschillen vermijden.
  3. Voorbereid op pad gaan.
  4. Jouw film koel bewaren. 

Punten waarvan we hebben geleerd: 

  1. De achterkant van de camera nooit openmaken.
  2. Beschermende accessoires gebruiken.
  3. Het juiste formaat film inslaan.

Als je deze regels in acht neemt kunnen we met zekerheid zeggen dat je vanaf nu een INSTAX-pro bent. Wij zijn heel nieuwsgierig naar jouw foto’s, dus heb je toffe prints gemaakt? Deel ze met ons door #instaxer te gebruiken of @instax.nl te taggen!