Hoe maak je een instax mini kookboek? Lees het hier!

Ben jij al geïnspireerd door iedereen die bananenbrood aan het bakken is op social media? Ik ook! Normaal gesproken heb ik niet veel tijd om te bakken, en met twee linkerhanden gaat het nooit zo soepel. Maar nu ik wat meer tijd heb (en bruine bananen) wil ik het een nieuwe kans geven. Het is goed om verspilling tegen te gaan en te gaan bakken met wat ik nog thuis heb liggen. Daarom gaan we vandaag mijn creaties vastleggen met de instax mini 11, voor mijn mini kookboek.

Ik houd ervan om zelf recepten samen te stellen, zelden volg ik een origineel recept. Hierdoor is het wel lastig voor te stellen hoe mijn maaltijd eruit gaat zien. Dit is precies de reden waarom ik graag foto’s maak van mijn zelfgemaakte creaties. Op de achterkant van de foto’s schrijf ik de ingrediënten, waarna ik de foto’s bundel in een album. Enorm handig voor wanneer ik het druk heb en iets lekker wil maken!

Nu we letten op het niet verspillen van eten, zorg ik ervoor dat ik alles opeet. Dit betekent dat de recepten voor 1 of 2 personen zullen zijn. Wil je meer maken? Vermenigvuldig het keer twee of drie!

1. Pecan Chocolate Chip koekjes (vegan)

Ingrediënten (voor 6 grote koeken)
· 1 kopje bloem
· ½ theelepel bakpoeder
· ¼ kopje basterdsuiker
· ¼ kopje bruine suiker
· ¼ kopje water
· ¼ lepel gesmolten kokosnootolie
· ½ theelepel vanille extract
· een mespuntje zout
· 1 kopje vegan chocolate chips
· 1 kopje pecannoten

Deze koekjes zijn makkelijk te maken en nog eens vegan ook! Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog warm en smeuïg zijn van binnen. Met dit recept maak je 6 grote koeken.
1. Mix de bloem, het bakpoeder, het zout en de chocolade brokjes in een kom.
2. Pak een andere kom en mix hierin de suiker, de olie en het water tot ze volledig gemengd zijn.
3. Voeg nu bloem aan de suiker mix toe en roer tot het een deeg vormt.
4. Laat het afkoelen in de koelkast voor 30 minuten en verwarm de oven op 180 graden celsius.
5. Schep het deeg in 6 hoopjes met een ijsschep en plaats het op een bakplaat. Let op dat ze 5 cm afstand van elkaar houden.
6. Plaats het in de oven voor 12-15 minuten.

2. Chocolade bananenbrood

Ingrediënten
· 1/3 kop gesmolten boter
· 1 geprakte banaan
· 1 groot ei
· 1 ½ kopje bloem
· 1 theelepel bakpoeder
· ¼ kopje kristalsuiker
· ½ kopje bruine suiker
· ¼ lepel cacaopoeder
· 2 lepels melk
· 1 theelepel vanille extract
· 1 mespuntje zout

Bananenbrood is op en top comfort food, én een fantastische manier om je overrijpe bananen te gebruiken. Lees hieronder het recept:
1. Meng de geprakte banaan en gesmolten boter samen.
2. Klop de suikers, het ei en het vanille extract door de mix.
3. Voeg nu de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Klop tot een mooi geheel.
4. Neem 2/3 van het beslag en doe dit in een aparte kom. Voeg de melk en het cacaopoeder toe aan dit deel en mix het. – Als je geen cacaopoeder hebt, of er geen zin in hebt, sla dan dit gedeelte over.
5. Vet een brood/ cakevorm in en verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
6. Voeg twee grote lepels van het gewone beslag toe aan de vorm. Voeg dan 1 grote lepel chocolade toe. Herhaal dit proces totdat al het beslag op is.
7. Bak het binnen 40-45 minuten gaar. Houd het goed in de gaten!
8. Laat het baksel afkoelen. Eet smakelijk!

3. Zelfgemaakte granola (vegan)

Ingrediënten
· 4 kopjes haver
· ½ kopje agavesiroop
· 2 kopjes noten en zaden (ik gebruikte pecannoten, amandelen en pompoenpitten)
· ½ kopje gedroogd fruit (ik heb rozijnen gebruikt)
· 1 theelepel gemalen kaneel
· ½ kopje kokosolie

Niets verslaat de geur van vers gemaakte granola! Ik heb er redelijk veel van gemaakt zodat ik het in mijn Tupperware doos kan bewaren. Ik eet het met yoghurt en bessen als ontbijt.Maak het recept vegan door agavesiroop te gebruiken. Je kunt het natuurlijk ook maken met honing of ahornsiroop, als je dat nog hebt staan.
1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
2. Meng de haver, noten, zaden en kaneel in een grote kom.
3. Voeg de agavesiroop en de gesmolten kokosolie toe en roer tot het droge mengsel volledig bedekt is.
4. Giet het granola-mengsel op een bakplaat en bak het in ongeveer 20 minuten goudbruin. Bak je grotere hoeveelheden granola, zorg dat je dan de granola naar beneden drukt om een gelijkmatige laag te vormen.
5. Eenmaal afgekoeld, roer je de granola door elkaar en voeg je het gedroogde fruit toe.

4. Toffee en zeezout chocolade mug cake (vegan)

Ingrediënten
· 3 lepels bloem
· ½ theelepel bakpoeder
· ½ lepel kristalsuiker
· 1 lepel cacaopoeder
· 3 lepels kokosnootmelk
· 2 lepels olijfolie
· 1 theelepel vanille extract
· 1 mespunt zout
· Stukjes donkere chocolade
· Saus naar keuze (ik ga voor toffee!)

Zin in een vegan cake die je binnen 5 minuten eet? Dan is dit recept wat voor jou. Ik besloot mijn cake af te maken met toffee, de saus die ik nog in de kast had staan. Poedersuiker, gesmolten chocolade, ijs of helemaal niets werkt ook als alternatief. Gebruik een middelgrote mok zodat jouw cake niet overstroomt.
1. Schep de bloem, het bakpoeder, de suiker en het cacaopoeder samen in een magnetronbestendige mok. Meng het goed door elkaar.
2. Voeg nu de melk, het vanille extract en de olijfolie toe aan de mix. Meng het samen tot een vloeibaar beslag. Dit kan tussen een normaal cakebeslag en gesmolten chocolade in zitten.
3. Roer de chocoladebrokjes erdoor en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met beslag.
4. Zet 70-80 seconden in de magnetron op 1000w. Houd je cake goed in de gaten bij het rijzen en zorg ervoor dat hij niet overloopt.
5. Laat een paar minuten afkoelen. Strooi zeezout en saus over de bovenkant van je cake et voilà!

5. Gezonde pannenkoeken met bosbessen en bananen

Ingrediënten
· 1 kop havermout
· 1 middelgrote banaan (een bruine banaan is het best)
· 3 lepels kokosolie
· 2 lepels havermelk
· 1 groot ei
· 1/5 kopje bosbessen
Eventuele extra’s:
· Bessencompote (ik gebruikte frambozen, bosbessen en bruine suiker)
· 1 banaan
· Kokosnoot

Dit is mijn favoriete brunch gerecht - het is nog super gezond ook. Ik raad jullie aan om bosbessen toe te voegen aan het pannenkoekenbeslag terwijl ze aan het bakken zijn, voor extra smaak.
1. Meng de havermout, 1 banaan, 1 ei, 2 el kokosolie en de melk door elkaar.
2. Verhit de laatste eetlepel kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
3. Lepel het beslag in de pan (ik bak er 2 of 3 per keer) en strooi bosbessen op het beslag.
4. In een aparte pan verhit je de compote mix op een laag vuur. Gebruik een houten lepel om het fruit te mixen en pureren.
5. Draai je pannenkoeken om de paar minuten om, tot ze een licht goudbruine kleur hebben.
6. Giet de compote, stukjes banaan, bessen en kokos over de pannenkoeken stapel. Strooi er nog wat honing over… Eet smakelijk!

Deel jouw kunstwerken, overwinningen én mislukkingen met ons via #instaxathome of tag @instax.nl